2015-06-02

CEC Ökomenikus zarándoklat COP21

Ökumenikus zarándokút az éghajlati igazságosságért

A világ számos országából hívők ezrei csatlakoznak ahhoz a zarándoklathoz, amely az éghajlati igazságosságért szervezett az Egyházak Világtanácsa. Vannak akik gyalogosan, vannak akik kerékpározva fejezik ki szolidaritásukat azokkal a felebarátaikkal, akiket a klímaváltozás hatásai leginkább sújtanak. Az európai egyházak képviselői és a zarándokok 2015. október 12–14. között Villigstben (Németországban) találkoznak, amelynek része a magyar „Tekerj a felebarátodért!” staféta-kerékpározás is. A zarándokok számos európai országból indulva november végén érkeznek az ENSZ 21. Klímacsúcsára, Párizsba (2015. november 30 – december 11.), hogy így hallassák hangjukat egy sokkal igazságosabb és fenntarthatóbb holnapért.
Afrikában is szerveznek gyalogos és kerékpáros EVT zarándoklatot az éghajlati igazságosságért, amely annak érezhető hatásai ellen emelnek szót. Dél-Afrikából indulva, Burundin és Ugandán át érkeznek Kenyába.

„Párizs nem egy végcél, hanem egy mérföldkő az éghajlati igazságosságért folytatott zarándoklatunkban. Hívő emberekként meg kell fogalmaznunk egy etikai irányt a klímaváltozás dialógusában. Egy stratégiára van szükségünk 2016-ra, és azutáni időszakra.” – Dr Guillermo Kerber (EVT, Teremtésvédelemért és Klímaigazságosságért felelős programvezető.)

További információ:

http://reformatus.hu/mutat/10829/
http://reformatus.hu/mutat/elindult-az-igazsagossag-es-beke-zarandoklata/