2015-10-03

TAF Répcelak

A teremtést ünnepelték: Termények az oltár előtt, zarándokok indultak a klímacsúcsraOktóber 4-e a Naphimnusz szerzőjének, a természet nagy tisztelőjének, Assisi Szent Ferencnek az ünnepe, az állatok világnapja. A keresztény egyházakban ekkor kezdődik a Teremtés Hete. 


A répcelaki plébánián október 3-ára hirdették meg „Mit rejt az éléskamra?" címmel a befőzéssel egybekötött terménykiállítást. Ennek keretében a családok elhelyezték terményeiket a templom oltára előtt, hogy a másnapi szentmisén terménybetakarítási hálaadás keretében Aigner Géza plébános megáldja azokat. (Ez történt vasárnap Nicken, Vámoscsaládon is.) A bevezető imádság, az ének, a citeraszó után a háziasszonyok bemutatták a saját terményeikből készített finomságaikat, megbeszélték receptjeiket. A gyerekek zöldségeket, gyümölcsöket ismertek fel csukott szemmel, a férfiak pedig az általuk készített italokat mutatták be.



A TAF kerékpáros zarándokai az uraiújfalui templomban. Fotó: Répcelaki Plébánia
A plébániai ünnepre Répcelakra érkeztek azok a kerékpárosok, akik a párizsi klímacsúcs konferencia kapcsán meghirdetett zarándoklaton vesznek részt Rohály Gábor vezetésével. Elmondták: a világ számos országából hívők ezrei csatlakoznak ahhoz a kerékpáros és gyalogos zarándoklathoz, amelyet az éghajlati igazságosságért szervez az Egyházak Világtanácsa. Az európai egyházak képviselői és a zarándokok október 12–14. között a németországi Villigstben találkoznak. A zarándoklatnak része a magyar „Tekerj a felebarátodért!" staféta kerékpározás is. A sok gyalogos, kerékpáros számos európai országból indulva november végén érkezik Párizsba az ENSZ által november 30-tól december 11-ig megrendezendő 21. klímacsúcsára. Így hallatják hangjukat egy sokkal igazságosabb, fenntarthatóbb, élhetőbb holnapért.
A Beregszászról indult kerékpárosok átadták a répcelaki híveknek a 2015. évi Teremtés Hetéhez készült segédanyagokat tartalmazó, „...egy gazdag meg egy szegény" mottójú füzetet, és a magyar fordításban is megjelent „Áldott légy" kezdetű pápai enciklikát, egyetemes körlevelet a teremtett világ védelméről, s bemutatták a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület munkáját. A zarándokok az előző napi helyszínekről hozott termőföld mellé üveghengerükbe a répcelaki földből is helyeztek egy rétegsort, hogy továbbvigyék magukkal a konferencia helyszínére. A répcelaki találkozás után az uraiújfalui szentmisén mutatták be zarándoklatuk célját, hétfőn Sopronba indultak tovább.

Némethy Mária
Forrás: vaol.hu